Jakso 13

Tässä jaksossa Rahoituskierros-podcastin vieraana on CatchBoxin kanssaperustaja Pyry Taanila. Keskustelussa syvennytään CatchBoxin matkaan, joka on kulkenut ilman perinteisiä rahoituskierroksia. Pyry kertoo, kuinka he rakensivat kansainvälisesti menestyvän yrityksen bootstrappaamalla ja asiakasrahoitteisesti.
CatchBox – Heitettävien mikrofonien edelläkävijä
CatchBox on vuonna 2012 perustettu yritys, joka tunnetaan heitettävistä mikrofoneistaan. Tuote tuo energiaa ja vuorovaikutusta tapahtumiin ja luentoihin.
“Halusimme lisätä osallistumista ja tehdä yleisökysymysten esittämisestä hauskempaa ja nopeampaa. CatchBox syntyi ratkaisemaan tätä ongelmaa,” Pyry kertoo.
Alkuaskeleet – Nollasta liikkeelle
CatchBoxin tarina alkoi opiskeluaikoina Aalto-yliopistossa. Pyry ja hänen tiiminsä osallistuivat Summer of Startups -ohjelmaan, jossa kehitettiin ensimmäinen prototyyppi.
“Meillä ei ollut juuri mitään resursseja. Ensimmäinen prototyyppi tehtiin kuumaliimalla ja kierrätysmateriaaleilla. Summer of Startups -ohjelman voitto toi meille noin 3000 euroa lisää rahaa ja paljon näkyvyyttä,” Pyry muistelee.
Ensimmäiset asiakkaat – Bisnesmallina vuokraus
CatchBoxin alkutaipaleella tiimi päätti hyödyntää vuokramallia prototyyppien rahoittamiseksi. Toimivia prototyyppejä vuokrattiin yrityksille ja tapahtumiin.
“Vuokramalli oli loistava tapa testata tuotetta ja saada asiakaspalautetta. Lisäksi se toi kassavirtaa ja auttoi meitä kehittämään tuotetta eteenpäin. Vuoden aikana saimme noin 50 000–70 000 euroa vuokratuloja,” Pyry kertoo.
Joukkorahoitus – Asiakkailta suoraan
CatchBoxin ensimmäinen suurempi rahoitus tuli joukkorahoituksen kautta. He loivat oman ennakkotilausjärjestelmän verkkosivuilleen ja keräsivät 150 000–200 000 euroa ennakkotilauksina.
“Rakensimme itse crowdfunding-sivun ja ohjasimme kiinnostuneita asiakkaita sinne. Tilausten määrä yllätti meidät positiivisesti, ja tämä rahoitti ensimmäisen tuotesarjan valmistuksen,” Pyry kertoo.
Kasvu tulorahoitteisesti
CatchBox on jatkanut kasvua ilman ulkopuolista rahoitusta. Liikevaihto on kasvanut ja tuoteportfolio laajentunut.
“Olemme pystyneet rahoittamaan kasvun asiakkaidemme kautta. Kassavirran kautta rahoitettu kasvu on mahdollistanut sen, että olemme säilyttäneet täyden omistajuuden yrityksessä,” Pyry sanoo.
Korona ja kriisinhallinta
Koronapandemia iski voimakkaasti CatchBoxin liiketoimintaan, kun tapahtuma-ala pysähtyi. Kuitenkin vahva kassatilanne auttoi yritystä selviämään kriisistä.
“Kun myynti putosi hetkellisesti nollaan, pystyimme hyödyntämään kertyneitä varoja ja investoimaan tuotekehitykseen. Tämä auttoi meitä selviytymään kriisistä ja kasvamaan sen jälkeen,” Pyry kertoo.
Kolme oppia bootstrappaamisesta
Pyry jakaa kolme tärkeintä oppia bootstrappaamisesta:
- Resurssit luovasti käyttöön – Aloita pienesti ja hyödynnä olemassa olevia resursseja.
- Asiakaspalautteen hyödyntäminen – Prototyyppejä kannattaa testata asiakkailla mahdollisimman aikaisin ja käyttää palautetta tuotteen kehittämiseen.
- Pitkäjänteisyys ja kärsivällisyys – Bootstrappaaminen vie aikaa, mutta mahdollistaa täyden omistajuuden ja hallinnan.
“Kaikki ei tarvitse tehdä kerralla valmiiksi. Pienin askelin eteneminen voi tuoda pitkässä juoksussa parhaat tulokset,” Pyry summaa.