Jaksot
22
Tero-Pekka Alastalon Avenue Biosciences julkaisi lokakuussa 2,3 miljoonan euron rahoituskierroksen. Rahoituskierros oli erityisesti alussa kuin “turpaan ottamista”, sillä sijoittajat kieltäytyivät sijoituksesta kuka milläkin perusteella. Onneksi yhtiön kanssaperustaja ja toimitusjohtaja ei ollut ensimmäistä kertaa rahaa keräämässä, vaan Tero-Pekan aikaisemmat kokemukset startup-rahoituksesta Blueprint Geneticsissä ja CardioSignalissa auttoivat kierroksen kokoamisessa. Jaksossa Tero-Pekka paljastaa itselleen käänteentekevän pitchaus-koulun. Jaksossa selviävät…
21
Kun kyseessä on terveysteknologian startup, jossa hardware näyttelee isoa osaa, voisi kuvitella rahoituksen nostamisen olevan vaikeaa ja aikaa vievää. Terveysteknologia kun on varsin reguloitua ja siksi aikaavievää kehittää ja hardwareen sijoittaa vain kourallinen sijoittajia. Podcast-isännän ennakkoluuloista huolimatta CurifyLabsin kanssaperustaja ja toimitusjohtaja Charlotta Topelius on elävä esimerkki founderista, joka ei turhaa aikaa rahan keräämiseen kuluttanut. Charlotta…
20
Tässä Rahoituskierros-podcastin jaksossa keskustelemme Mårten Mickosin kanssa startupien pitch deckeistä, eli sijoittajapresentaatioista. Mårten on pitkän linjan yritysten rakentaja, joka on toiminut mm. MatchOn Sportsin, MySQL:n ja HackeOnenin toimitusjohtaja. Uransa aikana Mårten on kerännyt yli 200m€ sijoittajien rahaa edustamilleen startupeille Mårtenin mielestä isoimmat haasteet pitch deckissä liittyvät alkuasetelmaan, jossa founder on mahdollisesti tekemässä vasta ensimmäistä pitch…
19
Mikä startup-eläin on kameli? Tässä jaksossa Manna Insectin kanssaperustaja ja toimitusjohtaja Ykä Marjanen kertoo mikä on kameli-startup, miten kasvu ja kulujen minimointi tasapainotetaan ja miten löytyvät kameli-filosofiaa fiilistelevät sijoittajat yksisarvissijoittajien joukosta. Kameli-startup on alkuvaiheen yhtiö, jolla on kyky toimia pitkään hyvin vähällä rahoituksella, ilman että yhtiö luopuu voimakkaan kasvun tavoittelusta. Keskustelemme jaksossa kameli-startupien hyvistä ja…
18
Yleinen totuus startup rahoituksessa on pitää cap table puhtaana ja mahdollisimman lyhyenä. Cap tablessa mukana pidetään vain ne, jotka auttavat aktiivisesti startupia eteenpäin ja rahoittavat sen matkaa nyt ja tulevaisuudessa. Mutta voiko rahoituksen tehdä myös toisin? Timo-Pekka Leinosen Master English ja sen edeltäjä WordDive ovat tehneet 26 rahoituskierrosta ja keränneet 12,8 miljoonaa euroa rahoitusta sijoittajilta….
17
Rahat ovat loppuneet, eikä seuraavan kuukauden palkkoja pystytä maksamaan ellei rahoituskierrosta saada heti maaliin. Founderin stressitasoja nostaa edessä häämöttävä konkurssi ja mieltä painaa vastuuntunne työntekijöiden hyvinvoinnista, kun palkanmaksu loppuu. Sijoittajien rahat kuitenkin saapuvat ajoissa ja Varjon matka jatkuu, jo toistamiseen. Distance Technologiesin kierrokset ylimerkitään ja rahoitusta tulee nopeammin ja ennemmän kuin suunnitelmissa oli. Founderin stressitasotkin…
16
Seitsemän ensimmäistä vuotta ilman sijoittajien rahoitusta. Asiakkaiden rahoilla käyntiin, NIY Tekesiltä, riskinjakoa toimittajilta, myynti kanavamallin kautta ja founderit ilman palkkaa. Tässä Heikki Väänäsen, HappyOrNotin perustajan, resepti hardware-startupin käynnistämiseksi. Myynnin kanavamallin tulokset ja halu pitää kontrolli omissa käsissä pitivät sijoittajat loitolla. Jokin kuitenkin muuttui 2017 ja HappyOrNot keräsi seuraavina vuosina sijoittajilta yhteensä 40 miljoonaa taalaa. Rahan…
15
Bitmagic clousasi 3,7 miljoonan euron rahoituskierroksen heinäkuun alussa. Kierros tuli kasaan pikavauhtia sen jälkeen kun yhtiö päätti luopua koko kierroksen keräämisestä. Jaksossa Bitmagicin kanssaperustaja ja toimitusjohtaja Jani Penttinen kertoo kesäkuussa kasaan laitetun kierroksen vaiheista, paineista saada rahoitus startupille ja onnistumisen tunteesta, kun rahat olivat vihdoin yhtiön tilillä. Käymme läpi mikä sai Korea Investment Partnersin leadaamaan…
14
Pitäisikö mennä vaan kengännauhabudjetilla vai nostaa sijoittajilta rahaa tekemisen nopeuttamiseksi? Tätä pohti Mairen perustaja ja toimitusjohtaja Otso Laakkonen, perustettuaan kahden sisaruksensa kanssa ennakoivan analytiikan softafirman. Nopeus painoi vaakakupissa enemmän ja Maire nosti 450k€ rahoituskierroksen juuri ennen vappua, vaikka Otson aikaisemmat startupit olikin rahoitettu bootsträppäämällä. Aivan alussa vasemmalla kädellä rahaa kerätessä tuli VC:ltä turpaan ja eitä,…
13
Kun alussa oli vain 3 000 euroa ja pöytä, eikä sijoittajien rahaa milloinkaan nostettu yhtiöön, miten CatchBoxista kasvoi miljoonaliikevaihtoa tekevä yhtiö? Mistä rahat kasvuun kaivettiin, vaikka kasvua rakennettiinkin kengännauhabudjetilla? Entä heräsikö missään vaiheessa matkaa kiusaus käydä sijoittajien taskuilla? Jaksossa CatchBoxin kanssaperustaja Pyry Taanila kertoo kuinka yhtiö palkintorahojen, tukien ja lainarahan avulla kasvoi asiakkaiden rahoilla itsensä…