Jakso 8

Tässä Rahoituskierros-podcastin jaksossa vieraana on ReFaMon kanssaperustaja ja toimitusjohtaja Vesa Aaltonen. Vesa jakaa tarinansa siirtymisestä korporaatiomaailmasta start-up-yrittäjäksi, ReFaMon alkuvaiheista sekä kahden onnistuneen rahoituskierroksen kokemuksista.
ReFaMo – Teräksen väsymisen mittausta reaaliajassa
ReFaMo on syväteknologiayritys, joka keskittyy hitsattujen teräsrakenteiden väsymisen mittaamiseen ja ennustamiseen reaaliajassa. Nimensä mukaisesti ReFaMo tulee sanoista “Real-time Fatigue Monitoring”. Yhtiö sai alkunsa Lappeenrannan yliopistosta, jossa aihetta on tutkittu yli 20 vuoden ajan.
“Me mittaamme teräksen väsymistä, ei insinöörien”, Vesa vitsailee. “ReFaMon ratkaisut mahdollistavat sen, että väsymisvauriot voidaan ennakoida ja estää ajoissa, ennen kuin ne johtavat vakaviin ongelmiin.”
Alkuhaasteet ja koronan tuomat esteet
ReFaMon matka ei ollut alussa helppo. Yhtiö perustettiin juuri koronapandemian kynnyksellä keväällä 2020, jolloin asiakashankinta oli erityisen haastavaa. “Ensimmäinen vuosi meni melkein kokonaan tyhjäkäynnillä, mutta sitkeys palkittiin ja lopulta asiakkaat löytyivät”, Vesa kertoo.
Ensimmäiset rahoituskierrokset
ReFaMo on nostanut kaksi rahoituskierrosta, molemmat suuruudeltaan 250 000 euroa vuosina 2022 ja 2023. Vesa kertoo, että rahoituskierrokset olivat pitkä prosessi, mutta lopulta onnistuneita.
“Ensimmäinen kierros oli iso askel, joka mahdollisti meillä pilottiprojektien toteuttamisen asiakkaille. Rahoituksen saaminen vaati sitä, että meillä oli jo kaksi maksavaa asiakasta ja kolmas neuvottelun alla”, Vesa selittää.
Ensimmäiselle kierrokselle osallistuivat Sontek Ventures ja Innovestor. Toisen kierroksen aikana mukaan liittyi myös Korpun Siemen, ja kierros kesti vain kaksi viikkoa. “Se oli harvinaisen nopea prosessi, mutta auttoi, että Business Finlandin DTA-ohjelmaan pääsy vahvisti sijoittajien luottamusta meihin.”
Business Finlandin DTA-ohjelma – Käänteen tekeva tuki
ReFaMo osallistui Business Finlandin Deep Tech Accelerator (DTA) -ohjelmaan, joka toi yritykselle 400 000 euroa tukea ja mahdollisuuden hakea miljoonan euron laina myyntiin ja markkinointiin.
“DTA-ohjelma oli meille valtava mahdollisuus. Se mahdollisti tiimin tuplaamisen ja myyntikapasiteetin kasvattamisen. Tällainen tuki on elintärkeää syväteknologiayrityksille, jotka ovat tuomassa uutta teknologiaa markkinoille”, Vesa kertoo.
Rahoituskierrosten opit ja vinkit
Vesa jakaa muutamia tärkeimpiä oppeja rahoituskierroksilta:
- Pitkä prosessi – “Rahoituskierroksille kannattaa varata aikaa, usein puoli vuotta tai pidempään. Sijoittajat haluavat tutustua ja varmistaa, että yritys on oikealla tiellä.”
- Kahden kierroksen ajattelu – “Yrittäjän on aina työskenneltävä kahden kierroksen parissa samanaikaisesti – nykyisen ja tulevan.”
- Julkinen rahoitus – “Kannattaa hyödyntää kaikki mahdolliset julkiset tukimuodot, kuten Business Finlandin ohjelmat ja EU-rahoitus. Ne auttavat viemään liiketoimintaa eteenpäin ilman, että luovutat liikaa omistusta.”
Katse tulevaisuuteen
ReFaMo on nyt kasvuvaiheessa ja suuntaa vientimarkkinoille Euroopassa. “Panostamme erityisesti Saksaan ja Tanskaan, joissa näemme suurta potentiaalia”, Vesa kertoo.
ReFaMon matka on esimerkki siitä, kuinka sinnikkyys, oikeat rahoitusratkaisut ja vahva tiimi voivat auttaa start-upia menestymään vaikeistakin alkuvaiheen haasteista huolimatta.