Jakso 9

Tässä Rahoituskierros-podcastin jaksossa sukellamme NPHarvestin perustajan ja toimitusjohtajan Juho Uzkurt Kaljusen matkaan. Juho jakaa ainutlaatuisen tarinansa siirtymisestä tutkijasta start-up-yrittäjäksi ja paljastaa, mitä kaikkea ensimmäisen rahoituskierroksen kerääminen vaati.

Matka tutkijasta yrittäjäksi

Juho aloitti NPHarvest -projektissa dippatyöntekijänä vuonna 2017. Kemian insinööriopiskelijana Aalto-yliopistossa hän päätyi tekemään diplomityötään vesitalouden tutkimusryhmään. Diplomityö johti lopulta väitöskirjaan ja NPHarvestin teknologian kehitykseen.

“En ollut yrittäjähenkinen ihminen ollenkaan. Yrittäjyys ei ollut päämääränä, mutta halusin nähdä NPHarvestin onnistuvan. Se motivoi minua lähtemään tälle polulle,” Juho kertoo.

Aalto-yliopiston Aalto Ventures Program -kurssit ja Aalto Innovation Centerin tuki olivat ratkaisevia askeleita Juhon matkalla yrittäjäksi. Lopulta NPHarvest perustettiin Business Finlandin kaupallistamisrahoituksen avulla.

Mitä NPHarvest tekee?

NPHarvest keskittyy ravinteiden, kuten typen ja fosforin, talteenottoon jätevesistä. Innovaatio yhdistää ympäristöystävällisyyden ja liiketoiminnan.

“Perinteisesti jätevedenpuhdistus on kulu, mutta me pyrimme tekemään siitä tuottavaa liiketoimintaa. Asiakkaamme säästävät kustannuksia ja samalla ravinteet saadaan uudelleenkäyttöön,” Juho kuvailee.

Ensimmäinen rahoituskierros – 2,2 miljoonaa euroa

NPHarvest keräsi hiljattain 2,2 miljoonan euron rahoituksen, josta 1,3 miljoonaa euroa tuli osakepääoman kautta ja 900 000 euroa Ympäristöministeriön RAKI-ohjelman tuen muodossa.

Juho myöntää, että ensimmäisen rahoituskierroksen kerääminen oli oppimisprosessi. “Odotin, että sijoittajien löytäminen vie aikaa, mutta yllätyin siitä, kuinka monimutkainen yrityksen perustaminen ja IP-oikeuksien siirtäminen voi olla.”

Aalto-yliopiston kanssa käydyt neuvottelut IP-oikeuksista kestivät viisi kuukautta. “Vaikka prosessi oli haastava, Aalto kehittää järjestelmäään jatkuvasti. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa IP-siirto käsiteltiin kuukaudessa,” Juho kertoo.

Haasteet ja opit rahoituksen keräämisestä

Juho piti 200 sijoittajatapaamista ennen kuin kierros saatiin maaliin.

“Aluksi oli vaikeaa selittää jätevesien infran ja kustannusten merkitys sijoittajille. Usein viesti ei mennyt perille ja se johti siihen, ettei sijoittaja ymmärtänyt, miksi liiketoimintamme oli kannattavaa,” Juho sanoo.

Hän korostaa, että sijoittajien ymmärtäminen ja tarinan yksinkertaistaminen olivat ratkaisevia oppeja.

“Pitää olla rehellinen, mutta ei tarvitse kertoa koko totuutta kerralla. Asiat on esitettävä yksinkertaisesti ja tehokkaasti. Ja toisto on kaiken A ja O.”

Vinkit muille tutkijoille

Juhon mukaan tärkein neuvo muille tutkijoille on hankkia mentoreita ja oppia bisnesmaailmasta mahdollisimman paljon.

“Yrittäjyys vaatii kasvua ja kehittymistä. Sijoittajatapaamiset ovat oppimiskokemuksia, ja jokainen kierros on uusi mahdollisuus oppia lisää. Vältä luovuttamista ja ymmärrä, että koko prosessi on maraton, ei sprintti.”

NPHarvestin tarina osoittaa, kuinka tutkijan intohimo ja bisnesosaaminen voivat yhdistyä merkittäväksi innovaatioksi, joka muuttaa maailmaa yksi jätevesi kerrallaan.